Samizdatová skripta

Mikroplatby


= rychlé online platby v řádech desítek korun v závislosti na poskytovaném předmětu a konkurenci, s minimální režií a minimálním potřebným papírováním

EU definuje mikroplatbu jako platbu do 15 eur; nejmenší není nijak stanovena.

Uvedu příklad: Řekněme že jsem mladý programátor, student, a napsal jsem aplikaci pro Windows Mobile, která... to je jedno, řekněme že třeba umožňuje, cojávím... najít nejbližší zastávku autobusu podle GPS. Aplikace je to celkem vtipná a užitečná, ale já jsem nejen mladý, ale i zkušený, tak si řeknu, že si od uživatelů nenechám nadávat zadarmo, a že budu chtít za tu aplikaci třeba 50 korun. Což je částka, která nikoho nevyvrátí, já na tom těžko zbohatnu, ale těch pár peněz se mi hodí jako satisfakce za práci, za support, který těm lidem poskytuju, a je to venkoncem i příjemný stimul pro inovace. Nebudu si kvůli tomu zakládat živnost, protože tohle mě neuživí, a není to ani na to, abych zaplatil minimální daně. A pro jednoduchost můžeme předpokládat, že se to vejde do onoho limitu pro "nemusím danit". Na druhou stranu to úplně zadarmo dávat nechci.

Ale protože jsem programátor, tak mi připadá totálně nesmyslné posílat program v hodnotě 50 Kč na CDčku na dobírku. Můžu říct zájemcům: "Pošlete mi 50 Kč na účet a já vám pošlu link na stažení / sériové číslo..." To je o něco lepší, ale chce to, abych pořád kontroloval účet a včas reagoval. Nějaké "vystavím vám fakturu" v úvahu nepřichází (nejsem podnikatel, že). Ideální by bylo, kdybych měl jakýsi "internetový účet", kam by mi mohl někdo poslat patřičný obolus a já bych si ho mohl jednou za čas proměnit na cash.Tak TAKHLE NĚJAK si představuju mikroplatby.

Naprosto ideální mikroplatební systém podle mé představy je tedy PayPal (nebo PayPay či Moneybookers) – za 50 Kč zaplatím bajvočko tři koruny režie (střílím od boku, možná je to 2.50, možná 4, jsem líný se koukat). Navíc to můžu zaintegrovat s online "prodejní aplikací", která zájemce pošle na PayPal a po zaplacení 50 Kč ho přesměruje zpátky na mou stránku, kde mu automaticky vygeneruju sériové číslo... a je to! Jednoduché, že? Mikroplatební, že?

Když jsem na stránkách mPeněz četl, že je "vhodný pro mikroplatby", tak jsem se i zaradoval. Přesně do chvíle, než jsem kliknul na Jak začít. Na to, abych mohl přijímat platby přes mPeníze, musím mít OBCHOD s certifikátem APEK! No panejo. K tomu musím poslat nějaké žádosti, výpisy z OR a kdesi cosi. Když to srovnám s registrací účtu u PayPal-u... To, Frištenský, nemůžeš srovnávat!

Abyste mi nerozuměli špatně – já plně chápu, že mPeníze jsou určeny pro certifikované elektronické obchody a plně akceptuju, že své obchodní podmínky nastavili takhle. Jen nechápu, proč píšou, že je to "systém skutečně vhodný pro mikroplatby". I když uznávám, že je pravděpodobně vhodnější než platby pomocí Premium SMS, kde zákazník zaplatí 49 Kč a prodejce dostane doslova pár korun.

PS: Pokud budu onen příkladný programátor, tak se na české platební metody zvysoka vykašlu a použiju třeba Payloadz. Neznáte? Pěkný systém pro prodej "digitálního obsahu" – nahrajete soubor, určíte cenu, řeknete kolik dáte případným affiliate partnerům, kteří budou váš produkt nabízet, a o víc se nestaráte, jen jednou za čas dostanete na svůj paypalí účet peníze. Pokud se tedy ten produkt prodává. :) Můžete tak prodávat programy, můžete tak prodávat elektronické knihy, fotky – v podstatě cokoli digitálního, a nemusíte se patlat s implementací platební brány pro PayPal.

Komenty:

Pokud programátor má normální zaměstnání, pak "limit pro "nemusím danit"" je blbost, protože se pro daňové účely počítají veškeré příjmy. Navíc pokud něco programuje a prodává, musí mít živnostňák, a ze zákona má povinnost vystavit doklad na přání zákazníka. Samozřejmostí je záruka 2 roky na ten produkt co prodává. Není to prdel si myslet, že jen tak něco budu prodávat...

ð  stačí se jen nahlásit na finančák a oznámit, že "podnikám podle aut.z." ;)

Mikroplatby: jaké jsou možnosti?

Situace se naštěstí mění k lepšímu, čemuž minulý rok napomohlo i kompletní zpřístupnění služeb celosvětově nejznámější internetové peněženky Paypal, která nám dříve díky konzervativnějšímu přístupu neumožňovala přijímat platby (informovali jsme vás v článku PayPal se konečně otevírá českým obchodníkům). Paypal však není jediným platidlem, a tak si povíme i o dalších systémech, které můžete při svém nakupování využít.

Moneybookers (MB)

V Česku se jedná o velmi známý platební systém, který si zde vybudoval jméno především díky existenci českého bankovního účtu, a tak jsou vklady (případně výběry) na MB účet bezproblémovou záležitostí. Na konci minulého roku byl navíc MB lokalizován do českého jazyka (Moneybookers v češtině) a tím si získal další, dosud nerozhodnuté uživatele. Již od počátku se o MB mluvilo převážně v souvislosti se sázkovými kancelářemi, v současnosti se s ním nejčastěji setkáváme také právě zde.

Poplatky Moneybookers

Transakce

Způsob

Cena

Odeslání peněz

-

1 % z částky (max. 0.5 EUR)

Přijetí peněz

-

zdarma

Vložení na účet

bankovním převodem

zdarma

 

kreditní kartou

1,9%

Výběr z účtu

bankovním převodem

1,8 EUR

 

Visa kartou

1,8 EUR

 

Šekem

3,5 EUR

Začátek působení: r. 2001.

Poplatky

 

 

e-gold

Název této služby je velice výstižný - veškerý obsah účtu je totiž počítán na gramy zlata a ne na koruny či dolary jako u ostatních služeb (společnost udává 100 % jištění finančních prostředků skutečným zlatem). To s sebou nevyhnutelně nese výhody i nevýhody v podobě fluktuace ceny tohoto kovu a tím pádem i stavu vašeho účtu (jelikož nejsme finančně zaměřený server, pro odbornou radu ohledně investic do zlata musíte jinam – např. Měšec.cz: Vyplatí se investovat do zlata?).

Další zvláštností u e-goldu je řešení vkladu, příp. výběru peněz z účtu. Není totiž jednoduše možné provést tyto transakce přímo, ale je nutné k těmto úkonům využít služeb třetích stran. Těmi jsou partneři e-goldu, u kterých lze „elektronické“ zlato nakoupit a posléze jim ho i odprodat (lze si u nich zakoupit anonymní kreditkartu, která platí i v ČR). Řešení to není příliš obvyklé, ale bohužel jediné, jak tuto službu legálně provozovat, protože účet si může založit kdokoliv, a to zcela v anonymitě - proto FBI již několik let po e-goldu doslova „jde“.

Poplatky e-gold

Transakce

Cena

Odeslání peněz

zdarma

Přijetí peněz

0,1 - 5 % (v závislosti na výši transakce)

Vložení na účet

1,5 – 4 % (závisí na výši transakce a vybraném zprostředkovateli)

Výběr z účtu

1,5 - 5 % (závisí na výši transakce a vybraném zprostředkovateli)

Výběr z účtu

1 % ročně z průměrné částky na účtu

Začátek působení: r. 1996

Neteller

Neteller se vydal cestou bezpečnosti a snahy o odstranění anonymity. V případě, že budete chtít využít služeb této společnosti, budete se nejdříve muset verifikovat v telefonickém kontaktu (což už samo o sobě může být pro mnohé česky mluvící uživatele problém) a odfaxovat identifikační údaje (OP, řidičský průkaz, účet za telefon a jiné). Služba tak nalezne využití především u obchodníků nabízejících různé vstupní bonusy či uvítací dárky pro nové uživatele, kde v případě anonymních účtů může snadno dojít k jejich zneužití. Z toho důvodu je nejčastější (ale ne jediné) nasazení Netelleru u online kasin, která jsou známá svojí „štědrostí“ pro nově registrované.

Poplatky Neteller

Transakce

Cena

Odeslání peněz

zdarma

Přijetí peněz

zdarma

Vložení na účet

zdarma

Výběr z účtu

4 EUR

Začátek působení: r. 2000

 

 

Firepay

Není ničím speciální, přesto je již poměrně rozšířen. Nabízí vkládání peněz na účet jak bankovním převodem, tak i kreditní kartou. Peněžní transakce na účtu jsou ze začátku sice poměrně limitované (je možné vložit max. $250 týdně), po krátké době však dojde k jejich navýšení. Na této službě mě zamrzela pouze skutečnost, že jsou v některé dny přetížené servery, a větší množství finančních transakcí se tak stává noční můrou. Lze však doufat, že tento problém v nejbližších dnech vymizí.

Poplatky Firepay

Transakce

Způsob

Cena

Odeslání peněz

-

zdarma

Přijetí peněz

-

zdarma

Vložení na účet

bankovním převodem

$1.99

 

VISA kartou

$4.99

Výběr z účtu

bankovním převodem

$2

Začátek působení: r. 2000

Jak můžeme vidět, je prakticky nemožné vybrat vítěznou internetovou peněženku. Každá má své výhody i nevýhody a neexistuje obecná odpověď. Proto jsme se zeptali významných obchodníků z různých oborů, zda plánují nasazení těchto platebních systémů, případně o kterých z nich uvažují.

Kasa.cz - Martin Kasa:

„Mikroplatební systémy se nechystáme zavést z důvodu, že průměrná cena objednávky je na KASA.cz okolo 7000 Kč. Je jen velmi málo zákazníků, kteří si kupují drobné zboží, kde by mikroplatba měla význam. Navíc v takovém případě je možné využít dobírky, jelikož každý má podobný finanční obnos u sebe. Mikroplatební systémy však mají velký potenciál hlavně při platbě za obsah a služby, kde neprobíhá zároveň předání fyzického zboží.“

Alza.cz - Petra Pospíšilová:

„V současné době společnost Alza a.s. ve svém internetovém obchodě Alza.cz nabízí několik způsobů úhrady zboží, včetně bezhotovostní platby (platba kartou). O zavedení služeb, jako je např. PayPal, uvažujeme, jejich skutečné nasazení bude ale záležet na poptávce ze strany zákazníků a výši poplatků.“

Ignum.cz – Milan Chvojka:

„Aktuálně neplánujeme nasazení žádného mikroplatebního systému. Důvodem jsou především jiné priority související s rozvojem našich služeb obecně.

Stejně tak zatím necítíme nutnost podobný systém implementovat, jelikož jaksi zatím chybí poptávka na straně našich zákazníků. Ale ta není hlavní překážkou. Myslím, že česká internetová klientela se zatím nenaučila internetovým mikroplatbám důvěřovat. Nedůvěra ovšem může vycházet z osudu nadějných mikroplatebních systémů (jmenujme I LIKE Q od startupu Vilusion nebo Monetku od Computer pressu), které na českém trhu působily na přelomu a začátkem tohoto tisíciletí a kterým další rozvoj znemožnila novela zákona 124/2003 Sb., zkráceně pojmenovaná "zákon o platebním styku". Tato novela stanovila provozovatelům všech platebních systémů od 1. ledna 2003 povinnost získat stejné bankovní licence, jaké mají finanční instituce, což znamenalo mj. složení (nepletu-li se) několika desítek milionů Kč jako rezervy u ČNB, tedy kritéria, které není, dle mého názoru, pro běžné společnosti snadné splnit. Dalo by se tedy říci, že zákonodárci nebyli tomuto způsobu placení v minulosti nakloněni, a mikroplatby proto na čtyři roky zcela zmizely z českého Internetu.

Pokud uvažujeme o nasazení nějakého systému, pak by to byl americký PayPal, který se zatím osvědčil především ve světě. Od podzimu loňského roku PayPal své služby zpřístupnil i české klientele (tzn. česká mutace) a myslím, že pokud se vytvoří kritická masa zájemců, bude časem nutností PayPal zákazníkům nabídnout a umožnit okamžité placení menších částek, pro které je klasický bankovní převod pomalý, drahý a třeba i nebezpečný.“

Proč v Česku nefungují mikroplatby

Českým internetem už prošla celá řada subjektů, které se snažily vytvořit systém použitelný pro mikroplatby. Jedním z hlavních důvodů, proč tyto snahy byly doposud vždy jen dočasné, byl dle mého názoru mylný pohled na funkčnost mikroplateb. Základní podmínkou, aby mělo vůbec smysl něco zpoplatnit, je, aby byli lidé ochotni za daný obsah a/nebo službu zaplatit. Tato ochota se tu neobjevila hned z několika důvodů. Zmínil bych alespoň ty, že virtuální účty pro obyvatele České republiky nepůsobí moc důvěryhodně, celá transakce se tím zbytečně prodlužuje a vždy jde o vložení nějaké částky, o které se dopředu neví, jestli se celá využije a podobných důvodů je ještě mnohem víc. Proto bylo vždy snažší jít od zpoplatněného obsahu a/nebo služby pryč a pokračovat v hledání někde jinde. Tuto situaci mohl změnit pouze systém, který z žádných virtuálních účtů nevychází.
Průlomem by pro mikroplatby na českém internetu mohl být systém umožněný mobilními operátory, který je nabízený na stránkách SMSDEN.COM. Tento systém vychází z platby prostřednictvím SMS. Komukoliv, kdo se chce dostat ke zpoplatněnému obsahu a/nebo službě, tedy stačí poslat jednu SMS a následně se mu automaticky nabídne možnost stahování obsahu atd. Peníze za tuto platbu se buď hned strhnou z kreditu a nebo navýší na měsíční vyúčtování. Jde tedy už o zavedený systém, se kterým lidé přicházejí běžně do styku a tedy k němu mají plnou důvěru. A také protože jde o platbu nejrychlejší, jednorázovou a s malými částkami, lidé nemají problém ji využít spíš, než aby hledali něco, co právě našli.

http://www.misantrop.info/715572-mikroplatby-a-mpenize.php

http://www.lupa.cz/clanky/mikroplatby-jake-jsou-moznosti/

http://www.lupa.cz/n/mikroplatby/


upravit odstranit css

NAVRCHOLU.cz