Samizdatová skripta

Obrázky aj.


Pro vkládání obrázku do www stránky se používá jediná nepárová značka IMG (obrázek musí být předem vytvořen – soubor formátu GIF, JPEG nebo PNG). Základní syntaxe značky je velmi jednoduchá:

<IMG src="nazev_souboru" alt="alternativní text">
.

Značka IMG má řadu doplňujících parametrů, např. zarovnání, velikost obrázku, popisek atd.

Zarovnání obrázku vhledem k pozici textu se provádí parametrem ALIGN:

Ve značce IMG můžeme definovat velikost obrázku (tj. jeho výšku a šířku v pixelech) následujícími parametry:

Velikost zadaná v procentech znamená, že internetový prohlížeč nastaví daný rozměr objektu vůči rozměru zobrazované části stránky.

Definice šířky a výšky obrázku není povinná, ale je výrazně doporučovaná – při načítání stránky se totiž obvykle objevuje první text, a až poté samotné obrázky. Pokud definujete velikost obrázků, v textu stránky se objeví prázdné rámečky o rozměru definované velikosti, které značí, že zde bude vložen obrázek. Pokud tak nečiníte, stránka může být při načítání rozhozena a vše se spraví až poté, co se obrázek načte. Navíc, neuvedením velikosti obrázku v HTML stránce prodlužujete samotnou dobu načítání HTML stránky.

Volný prostor u obrázků poslední dva parametry, které se často používají, slouží k určení volného prostoru okolo obrázků:

Není možné definovat rozdílnou velikost prázdného prostoru z levé a pravé části obrázku či rozdílnou velikost nad obrázkem a pod obrázkem. Tyto dva parametry nejsou povinné; většina prohlížečů dokáže obrázek od textu automaticky trošku odsadit.

Co se týče poměrů šířky a výšky obrázku, vždy je potřeba uvádět v HTML skutečnou velikost obrázku, jinak bude obrázek pochopitelně deformován. HTML totiž umí obrázek zobrazit v námi požadovaných velikostech. Přizpůsobujeme velikost obrázku tomu, v jaké velikosti jej chceme použít, nikdy naopak!

Ve značce IMG můžete dále doplnit parametr pro alternativní text:

 <img ALT="samotný alternativní text">

Alternativní text se zobrazuje v případě, že stránka obsahuje ještě nenačtené obrázky, dále v případě, že nad obrázkem podržíme kurzor myši a objeví se žlutý rámeček s tímto textem, nebo když je v prohlížeči vypnuto načítání obrázků nebo když se obrázek z jakýchkoliv důvodů nenačte. Alternativní popisky obrázku je v každém případě nutné používat.

Orámování obrázku – obrázek zobrazený v HTML stránce můžeme pomocí parametru BORDER orámovat:

Vkládání videa:

Pro vložení videa lze použít značku VIDEO, která je specifikovaná v HTML5. Dokud nebude HTML 5 plně implementování je potřeba použít například přehrávač vytvoření pomocí FLASH.

Vkládání hudebních souborů:

Jaké formáty hudebních souborů lze ke stránce připojit, závisí na tom, zda a co podporuje internetový prohlížeč. Používá se značka EMBED:

<EMBED src=“zvuk.mid“ autostart=“true“ hidden=“true“ volume=“100“ Loop=“-1“>

Tato značka vloží do stránky panel (např. z WMP). Je možno nastavovat parametry:

Pozn: Dnes se hudba vkládá podobně jako video.

Demonstrace

Jak správně vložit Flash do stránky

http://programujte.com/?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=6729-jak-vlozit-do-stranky-flash-video-flv-

http://livedocs.adobe.com/cs_CZ/Dreamweaver/9.0/help.html?content=WSc78c5058ca073340dcda9110b1f693f21-7c9e.html

http://www.longtailvideo.com/players/jw-flv-player/


upravit odstranit css

NAVRCHOLU.cz