Samizdatová skripta

Mikroformáty


Web se vyvíjí pomalu a sémantický web zřejmě nepříjde. Jediné co můžeme udělat je to, že je budem zlepšovat. Pořád je to posavené na starém (X)HTML. A právě touto cestou se vydaly mikroformáty, které jsou spojeny s osobou, jenž měla na vývoji webových standardů nemalý podíl, s Tantekem Çelikem.

Tantek Çelik byl po několik let zástupcem Microsoftu v několika pracovních skupinách W3C. V období, ve kterém začaly některé významné osobnosti W3C opouštět (osudové bylo léto 2004, kdy kritika W3Cznačně sílila), opustil konsorcium i Tantek Çelik. Mimo jiné proto, že se mu u W3C nepodařilo prosadit jednoduchý formát XFN (XHTML Friends Network), který připravil spolu s Erickem Meyerem a Matthew Mullenwegem.

I když pokračoval v prosazování XFN v tzv. vyhnanství (memi W3C), tak se to vyplatilo. Časem k XFN přibývaly další formáty a označily se souhrně jako mikroformáty (microformats). I když mikroformáty nejsou podporované W3C, tak nejsou s ničím v rozporu, jelikož se pohybují v rámci (X)HTML specifikací (zavádějí se do nich jisté konvence).

K čemu nám to je? Jak to vlastně využívat?

Uvedeme si příklad. Máme na webové stránce nějaké kontakty. Chceme si nějaký přidat do našich soukromých kontaktů (například do MS Outlook či přímo do windows). Super, otevřeme si seznam, dáme nový a vyplníme si to. Ale co když je více (třeba 40). Bavilo by Vás to? Mne osobně ne. Proto tu jsou mikroformáty. Pokud tyto všechny kontakty na webu jsou dělány i s mikroformáty, tak můžeme jen dát přidat kontakt a on se nám vytvoří kontakt typu hCard (jak nascriptovat vysvětleno později) a tak to jde i udělat pro více kontaktů. No není to jednodušší jen pár kliknout a mít to za cca 3minuty, než si to jak pablb vyplňovat ručně. Ovšem Váš prohlížeč musí podporovat mikroformáty.

Asi nejdůležitější současnou implementací mikroformátů je rozšíření Operator pro prohlížeč Firefox. Operator vyvíjí Michael Kaply pod záštitou Mozilla Labs a měl by být předzvěstí, jak asi bude vypadat implementace mikroformátů ve Firefoxu 3.0.

Podpora se zpravidla zaměřuje na dva mikroformáty hCard a hCalendar. Své nástroje pro ně nabízí Technorati (extrahování kontaktů a událostí ze stránek).

Mikroformáty jsou relativně mladé, zatím nejsou ještě široce podporované, ale zdá se, že přicházejí do módy. Webem, který mikroformáty používá delší dobu, je Linkedin.com. Od srpna Google Maps používají hCard pro zobrazení adres, krátce před ním je začalo používat i Yahoo. Podle Tanteka Çelika používá mikroformáty i Amazon. Mikroformáty pomalu začínají pronikat i do CMS (redakční systém. Např. pro WordPress vznikl plugin používající mikroformát hReview) a nástrojů pro tvorbu webových stránek (rozšíření pro Dreamweaver).

Mikroformát je souhrnné označení pro jednoduché, otevřené datové formáty, které jsou postaveny na existujících standardech pro kódování a značení informací. Designeři a vývojáři používají mikroformáty pro přidání struktury a významu textům na webových stránkách tím, že přidávají metadata a další atributy do existujících (X)HTML značek.

Mikroformát je způsob, jak říci stoji, co určitá informace na webu znamená. Také se dá říct že mikroformáty jsou metainformace (informace o informacích). Ovšem se dá říct i to, že mikroformáty jsou sady malých konvencí, jak popisovat jednu konkrétní informaci.

Druhy mikroformátů na které jsem narazil

Mikroformáty na WWW stránkách

Malinký příklad mikroformátu hcard.

Když udáváme na stránku své kontaktní údaje, tak je zapisujeme v nějakém takovémto formátu:

Microsoft


Jméno Příjmení


semtele@microsoft.com


Elm street 329, NY 39 00


USA

Ovšem pokud chceme využít mikroformátu hcard, tak to zapíšeme nějak takto:


Microsoft


Elm Street 329t

NY 39 00
USA

Díky tomuto zápisu jsme přiřadili, že Elm Street je ulice, NY 39 00 je localita (nebo-li také město) a USA je název země.

Zdroje:

http://zdrojak.root.cz/clanky/
http://www.lupa.cz/
http://blog.ataxo.cz/
http://microformats.org/
Google knihy


upravit odstranit css

NAVRCHOLU.cz