Samizdatová skripta

Internet a jeho fungování


Co je to doména?

Doména, hezky česky řečeno: oblast, je z dnešního pohledu lidsky snadno zapamatovatelná adresa serveru. Každý počítač v síti má přidělenou svou unikátní adresu (IP adresu). Například uzlabina.cz má IP 80.250.14.250 Abychom mohli poslat požadavek nějakému počítači v síti, potřebujeme znát právě jeho IP adresu.

Co je a k čemu slouží DNS

Domain Name Service je systém sloužící k překladu domény na IP adresu a naopak.

Struktuta DNS

Informace o doménách jsou uloženy na mnoha a mnoha DNS serverech. Každá síť připojená k internetu by měla mít nejméně dva DNS servery. Když tedy potřebujeme přeložit doménu na IP, náš počítač se nejdříve zeptá našeho lokálního DNS serveru a pokud on daný záznam nemá, odkáže na jeden ze 13 kořenových (root) serverů. Tento server podle koncovky (např.: "cz") odkáže na národního registrátora (u nás NIC CZ), který nás odkáže přímo na server, kde je doména hostována, tzn. je tam fyzicky uložen její záznam a vlastník domény si ho může měnit. Pochopitelně všechny tyto informace se mezi DNS pravidelně synchronizují.

Hierarchie domén

Doména nevyšší úrovně (Top level domain, 1. řádu) je umístěna na konci internetové adresy (URL). Jde například o doménu .cz. Doménou druhého řádu myslíme, již "samotný název", například uzlabina.

Domény dalších řádů se zapisují vždy vlevo před doménu vyššího řádu. Například u adresy moodle.uzlabina.cz, je "moodle" doména 3. řádu, ".uzlabina" je doména 2. řádu a ".cz" je doména 1. řádu.

Jak je to s WWW?

V dobách, kdy služba World Wide Web nebyla na internetu dominantní, se před doménu dával název služby. Tedy pokud jsem chtěl "web", používal jsem www.neco.tld. Postupem času se stala služba WWW nejpoužívanější službou internetu a domény se začaly zapisovat bez www. Www je tedy doména 3. řádu, ale z historických důvodů směřuje na stejný obsah jako doména řádu druhého. Občas můžeme narazit na ojedinělé případy, kdy zadání domény s a bez www vede na jiné místo (zobrazí se nám třeba i jiný webový obsah).

Pronájem domén

Pokud máme zájem o doménu 2. řádu, postačuje si ověřit na stránkách poskytovatele hostingu domén, zda je doména volná a pokud ano, doménu si pronajmout. Doménu si lze pronajmout (koupit) nejméně na rok. Vlastník tím získá možnost směrovat návštěvníka pomocí domény na jakýkoli dostupný počítač. Poplatek, který se platí, slouží zajištění fungování systému domén.

Domény nejvyššího řádu

Všechny povolené domény, porty apod. spravuje organizace IANA (iana.org). Tedy pokud si chceme zaregistrovat novou doménu nejvyššího řádu, žádáme právě tam.

V počátcích internetu se nepřepokládalo, že by měl být nějakým způsobem členěn podle států. Proto první domény nejvyššího řádu vyjadřovaly tématickou oblast serverů (dnes bychom řekli webů). První byly tyto:

Vývoj však šel jiným směrem a postupně každému státu byla přidělena nějaká doména. Domény druhého řádu si pak spravuje příslušný národní registrátor. Později pak vznikly i další domény jako .tv, .xxx, .biz,... atd.

DNS záznam(y) domény

Podívejme se nyní na DNS záznamy domény a vysvětleme si jednotlivé položky. Ty jsou uloženy v tzv. zónovém souboru.

Rozeznáváme několik typů záznamů.

Ukázka DNS záznamů domény lmsoft.cz

 
Jméno Typ Data
lmsoft.cz SOA ns.inhosting.cz admin.inhosting.cz 2012092201 10800 1800 2678400 1200
lmsoft.cz NS ns.inhosting.cz
lmsoft.cz NS ns2.inhosting.cz
lmsoft.cz MX 10 mail.inhosting.cz
mail.lmsoft.cz CNAME mail.inhosting.cz
webmail.lmsoft.cz CNAME webmail.inhosting.cz
pop3.lmsoft.cz CNAME pop3.inhosting.cz
imap.lmsoft.cz CNAME imap.inhosting.cz
smtp.lmsoft.cz CNAME smtp.inhosting.cz
lmsoft.cz A 46.234.99.97
*.lmsoft.cz A 46.234.99.97
gbpetr.lmsoft.cz A 95.168.201.154
gbpremek.lmsoft.cz A 95.168.201.154
gblukas.lmsoft.cz A 95.168.201.154
gbdev.lmsoft.cz A 95.168.201.154
dip.lmsoft.cz A 95.168.201.159
proinvestory.lmsoft.cz A 95.168.201.162

Na webovém serveru (v našem případě jde o Apache) je v konfiguračním například uvedeno toto:

    <VirtualHost *:80>
ServerName proinvestory.lmsoft.cz
DocumentRoot /var/www/proinvestory.cz
ServerAlias proinvestory.cz
    </VirtualHost>
 

Tímto definujeme, že doména proinvestrory.lmsoft.cz či proinvestroy.cz má v adresáři /var/www/proinvestory.cz uložené své soubory = webovou stránku.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

http://www.dns-info.cz/


upravit odstranit css

NAVRCHOLU.cz