Samizdatová skripta

Historie webu


Historie Webu

Tim Berners-Lee
WC
1989

Tim Berners-Lee započal project "the World Wide Web" v CERN 1.0
Autorem je tedy Tim Berners-Lee, který jej vytvořil při svém působení v CERNu. Navrhl jazyk HTML a protokol HTTP, napsal první webový prohlížeč WorldWideWeb a koncem roku 1990 spustil první webový server na světě info.cern.ch.

1990

Vytvořil první "web client" (prohlížeč i editor) . V současnosti řídí W3c.

1991
8.6.1991

Spuštěna první webová stránka. Ve švýcarském středisku CERN byl poprvé připojen k veřejnému Internetu webový server. Jednalo se o server popisující samotnou službu World Wide Web a mapující stav celého tehdejšího Internetu.

První veřejně dostupná verze
Mosaic
1992
  • První veřejně dostupná verze prohlížeče (podporovala pouze řádkový režim prohlížení dokumentů)
1993

Počátkem roku pracovalo na světě již cca 50 serverů. V polovině roku byl dokončen první grafický prohlížeč dokumentů - NCSA Mosaic (pro prostředí X-Window). V létě se objevil návrh jazyka HTML verze 2.0.

1994

V říjnu roku 1994 Tim Berners-Lee založil World Wide Web Consortium (W3C), které dohlíží na další vývoj webu. V březnu 1994 byla uspořádána historicky první mezinárodní konference věnovaná pouze systému WWW. Na jaře zakládá autor programu Mosaic (první grafický prohlížeč) Marc Andreseen společnost Mosaic Communications Corp., která zakrátko uvádí nový prohlížeč pod názvem Netscape. Tato společnost přispěla k vývoji webových technologích. Vymyslela například JavaScript či Secure Sockets Layer (SSL). Cílem založení této firmy bylo vydělat na WWW. Koncem roku přestává být CERN centrem vývoje WWW a předává vývoj do francouzského institutu INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique). Firma Netscape byla koupena AOL za $10 mild. Těsně před tímto prodejem uvolnila firma Netscape své zdrojové kódy, které byly později předělány a staly se základem prohlížeče Mozilla, na které pracovali tvůrci NCSA Mosaic. Pod AOL byl prohlížeč Netscape dále vyvýjen až do roku 2007. Netscape je stále značkou používanou při poskytování připojení na internet.

AltaVista
e
1995

Tento rok lze označit za počátek rozkvětu systému WWW. Vznikl internetový vyhledávač AltaVista. Původní (dnes nefunkční) stránky na adrese http://altavista.digital.com měly ukázat vysoký potenciál serverů mateřské hardwarové společnosti Digital Equipment Corporation. Tento nástroj, jehož jméno znamená „pohled ze shora“ či „značný výhled“, byl vytvořený Louisem Monierem a Mikem Burrowsem, v současné době pracující pro Google, a malého týmu vědců ve výzkumných laboratořích firmy Digital Equipment Corporation v Palo Altu v Kalifornii. Původní nápad vzešel z myšlenek Paula Flahertyho (zemřel 16. května 2006 ve 42 letech). Říkal, že Alpha servery by byly perfektní k vytvoření vyhledávacího nástroje podobného Yahoo!.

1996

V květnu byla vydáná oficiální specifikace HTML 3.2 (HTML 2.0 + tabulky); oficiální verze jazyka je chudší než neoficiální verze HTML 3.0. Microsoft vypouští svůj první prohlížeč a nabízí jej zdarma a jako součást Windows. Netscape nemohla konkurovat s touto strategií. Ve skutečnosti se o to ani nepokoušel. Netscape Navigator nebyla volná veřejnosti až do ledna 1998, zatímco Internet Explorer a IIS byly vždy zdarma nebo dodaný s operačním systémem a nebo v jiných aplikacích. Mezitím, Netscape čelil rostoucí kritice za chyby ve svých produktech; kritici tvrdili, že společnost utrpěla z "featuritis" - uvedení vyšší prioritu na přidávání nových funkcí, než na to, aby jim pracovat správně. Platilo to zejména s Netscape Navigator 2, která byla pouze na trhu po dobu 5 měsíců v roce 1996, předtím, než je nahrazen Netscape Navigator 3. Příliv veřejného mínění, které kdysi Netscape chválil, nebyl nakonec pozitivní. Zvláště, když Netscape zažilo svoje první špatné čtvrtletí na konci roku 1977. V lednu 1998 pročlo Netscape velkým kolem propouštění. Finanční ředitel Netscape - Peter Currie popsal v polovině 1990 toto období jako ,,hektické a bláznivé,, a že společnost byla ovlivněna faktory, jak vnitřními, tak vnějšími.
první web prahy
V roce 1996 se AltaVista stala exklusivním poskytovatelem výsledků hledání pro Yahoo!.


A jak se začalo na internetu vyhledávat?

Z historického hlediska byl první úspěšný internetový vyhledávač www stránek Altavista. Od roku 1996 byl v celosvětovém měřítku úspěšným nástrojem pro vyhledávání informací na www stránkách. Díky nepřízni osudu a špatným rozhodnutím se Altavistě nepovedlo prvenství udržet. Dnes je v držení Google. Altavista dokázala jako první vyhledávač projít všechny stránky na internetu a zaindexovat je do databáze, což byl na tehdejší dobu unikátní výkon. Počet www stránek velmi rychle rostl a přístup pouhého indexování nebyl dostačující, protože bylo potřeba rozhodnout, které stránky mají lepší relevanci na dotaz. V roce 1998 tento problém vyřešili Sergey Brin a Larry Page zakladatele Google. Za zmínku určitě stojí, že v roce 1997 nabídli za $1.000.000 algoritmus vyhledávači Altavista. Altavista však odmítla. Vznikl vyhledávač Google, který jako první hodnotil stránky na základě Pageranku a zároveň správně zobrazoval výsledky víceslovných frází. Pagerank hodnotí u každé stránky počet a kvalitu zpětných odkazů. Toto hodnocení se domnívám, že je převzato z akademického světa. V akademickém světě tvůrci prací odkazují na důvěryhodné zdroje, ze kterých čerpali. Na jejich práce odkazuje někdo další. Čím více odkazů odkazuje na významnou práci, tím je považována za důvěryhodnější a významnější. Tento základní přístup hodnocení dnes využívají všechny známé vyhledávače. Z tohoto historického faktu vyplývá, že získání zpětných odkazů na naše stránky je nutnost. Bez zpětných odkazů nebudou stránky považovány za významné. Za naprostý základ proto považuji alepoň registraci do katalogů.

dhtml
1997
  • HTTP 1.1 - poslední (zatím) verze (revenue).
  • Začátkem roku již prakticky celý svět ví, co to je WWW.
  • Vzniklo DHTML (HTML 3.2 + rozšířené tabulky, rozšířené formuláře, rámy, plovoucí rámy, kaskádové styly, skriptování).
1998
  • 1. Válka internetových prohlížečů
  • Startuje iDnes.cz
  • Netscape je nejpožívanější webový prohlížeč.
  • Specifikace HTML 4.0

The United States Department of Justice filed an antitrust case against Microsoft in May 1998. Netscape was not a plaintiff in the case, though its executives were subpoenaed and it contributed much material to the case, including the entire contents of the 'Bad Attitude' internal discussion forum. In October 1998, Netscape acquired web directory site NewHoo for the sum of $1 million, renamed it the Open Directory Project, and released its database under an open content license.

1999

2000
  • XHTML 1.0 - První specifikace, jejíž cílem bylo převedení staršího jazyka HTML tak, aby vyhovoval podmínkám tvorby XML dokumentů a přitom byla zachována zpětná kompatibilita.
e
2001

Berners-Lee s dalšími kolegy sepsal článek The Semantic Web.Tim Berners-Lee v roce 2001, kdy upozornil na skutečnost, že současný web je pouze změť webových stránek, která neustále roste a ve které je stále složitější nalézt relevantní informace.

Sémantický web se má stát novým evolučním stupněm stávajícího webu. Jedná se o web, kde jsou informace strukturovány a uloženy podle standardizovaných pravidel, což usnadňuje jejich vyhledání a zpracování.

2002
2003

V únoru 2003 koupila Altavistu firma Overture Services, Inc.. Ti pokus o webový portál zrušili a opět umístili nově přepracovaný jednoduchý vyhledávač. V květnu 2004 převzala Overture firma Yahoo!. Krátce po převzetí, začala AltaVista používat vyhledávací databáze vyhledávače firmy Yahoo!.

AltaVista byla také jedna ze společností, která slibovala doživotní emailovou schránku zdarma, jen s podmínkou zaplacení jednoho vstupního poplatku.

2004

Vydán Firefox 1.0. Zá méně, než rok měl přes 100 mil. stažení. Přispěl k rozvoji webu, rozvoji technologií pro jeho vývoj a neposlední řadě i Internet exploreru.

2005
2006
2007
2008

První oficiální beta verze pro systém Microsoft Windows vyšla 20. září 2008 a to ve 43 jazycích včetně češtiny. První stabilní verze byla vydána 11. prosince 2008. V prosinci roku 2008 se Google Chrome dostal na čtvrté místo v užívání, po Internet Exploreru, Mozille Firefox a Safari.Google vydal tento prohlížeč, aby posunul dále vývoj weobvých technlogií. Později došlo ke zrychlení Javasript interpretu a vůbec vývoje u všech výrobců webových prohlížečů.

2009
2010

V lednu 2010 byla uznána za stabilní verze 4.0.249.78, která přináší rychlejší zpracování JavaScriptu a renderování stránek než předchozí verze. V Acid3 testu Google Chrome 4 dosahuje hodnocení 100/100 čím se vyrovnal např. prohlížeči Opera. Mezi další novinky patří implementace nových funkcí HTML 5 a podporu doplňků, obdobných jaké jsou známy např. z prohlížeče Mozilla Firefox. V polovině března 2011 bylo zavedeno nové logo.


upravit odstranit css

NAVRCHOLU.cz